El cànnabis terapèutic és ciència
Fa just un any que formalitzem la nostra constitució legal com la Unió de Pacients per la Regulació del Cànnabis (“UPRC”). Durant aquest any hem creat un equip formidable de pacients i familiars de pacients unides pel desig de regular el cànnabis de manera que beneficiï a les persones, a les nostres comunitats i al país. Hem comptat amb la col·laboració de la Fundació Alchimia Solidària, Endoca i la Fundació Iceers perquè el cànnabis amb finalitats terapèutiques sigui una opció viable per a tots aquells malalts que es beneficiarien del seu ús.
Un dels reptes que ens trobem sovint és la falta d’informació sobre els beneficis terapèutics del cànnabis. Malgrat les irresponsables afirmacions de l’actual ministra de Sanitat que afirmava que el cànnabis no es pot considerar un medicament, hi ha suficient evidència científica demostrant que el cànnabis funciona per a determinats símptomes i patologies. De fet, la ministra Carcedo, no deu ni saber que el Sativex és un medicament d’extracte de cànnabis, que la farmacèutica Almirall comercialitza a Espanya. Tampoc ha de conèixer el Epidiolex, un altre medicament, que va ser aprovat al juny en els USA i esperem que sigui aprovat pròximament a Europa, serà possiblement també comercialitzat a Espanya. Tampoc li ha de constar que fa més de vint anys que existeixen medicaments síntetics de THC, un dels components químics del cànnabis. Per tant, el cànnabis, en format d’extracte i amb tractament farmacèutic és considerat un medicament.
En les seves declaracions, la ministra Carcedo, també afirmava “No hi ha màgia, ni amb el cànnabis ni amb res”. Els pacients que utilitzem cànnabis no ens basem en la màgia, ni entenem el cànnabis d’una manera màgica, sinó que ens basem en el coneixement mèdic i en els estudis científics que existeixen, no podria ser d’una altra manera. La nostra lluita per regular el cànnabis en benefici dels pacients i les nostres comunitats es basen en l’evidència científica, no en la bruixeria o en la màgia. El cànnabis no és una panacea, hauria de tenir i prediem que tindrà, el seu lloc en els protocols d’actuació mèdics en la medicina del segle 21, per això lluitem per a aconseguir que estigui regulat al més aviat possible i que sigui accessible a tots els pacients que es beneficiarien del seu ús.
La màxima autoritat en salut, la ministra Carcedo, afirma que “disposem d’un arsenal de medicaments pel dolor, i no hi ha evidència científica sobre el cànnabis en aquest sentit. No és un medicament”, estem perplexes i indignades per aquesta afirmació. A més que, actualment, existeixen medicaments en les farmàcies d’extractes de cànnabis tal com hem ja explicat, a l’agost del 2017 es va publicar un estudi promogut per l’Acadèmia Nacional de Ciència, Enginyeria i Medicina dels Estats Units que va incloure 10.700 articles entre 1999 i agost 2016 sobre els efectes sobre la salut del cànnabis. A partir d’aquest anàlisi, l’Acadèmia Nacional Americana va recomanar l’ús del cànnabis per a: el dolor crònic, com antiemético produït per la quimioteràpia, i per a millorar l’espasticitat en l’esclerosi múltiple. També, l’OMS, al novembre del 2017, afirma que un component del Cànnabis, CBD, que recentment ha provat el seu èxit en el tractament de certs tipus d’epilèpsia, hauria de ser considerat saludable i s’emplaça a presentar un estudi complet sobre el cànnabis medicinal.
La ministra Carcedo no només es beneficiaria si conegués els dos estudis aquí a dalt citats, sinó també si sabés que aquí a Espanya, en el XIV Congrés de la Societat Espanyola del Dolor (2017) celebrat a Múrcia sota el lema “Avançant en l’estudi i tractament del dolor” el doctor Pérez que és director del Cancer Pain Program i professor d’Anestesiologia de la Universitat de McGill de Mont-real al Canadà, ha assenyalat que els pacients que tracten el dolor crònic amb cànnabis medicinal i responen de forma efectiva, mostren una tendència a disminuir el consum d’altres fàrmacs analgèsics com opioides, antidepressius i antiinflamatoris i menys possibilitat de desenvolupar dependència i addicció. També, la presidenta de l’Àrea de Ciències Bàsiques del Comitè Científic del XIV Congrés de la SET (2017), María Isabel Martín, ha defensat el cànnabis medicinal com a mecanisme de segona línia en el Sistema Nacional de Salut i la seva normalització per a evitar que es consumeixi sense control mèdic: “Es tracta de disposar d’una opció més, no substitueix als opioides, ja que aquests cobreixen un camp molt ampli d’actuació. No obstant això, si es combinen poden millorar el resultat final”.
És paradoxal que la ministra Carcedo s’autodenomini “devota del coneixement”, quan les seves afirmacions sobre el cànnabis no són científiques i perjudiquen a tots els pacients que es mediquen amb cànnabis. Potser volia enviar un missatge positiu per lluitar contra tractaments pseudo-científics o defensar altres interessos que desconeixem, no ho sabem. Desconeixent els seus objectius en fer aquestes afirmacions vergonyoses, des de la Unió de Pacients per la Regulació del Cànnabis (“UPRC”), ens agradaria fer-li arribar un missatge:
“Sra. Carcedo, les seves declaracions han danyat la seva credibilitat professional, sentim informar-lo que no confiem en el seu criteri, ens ofèn que ens pretengui representar i estem espantats que sigui vostè qui vetlla per la nostra salut. Ens inquieta la facilitat amb la qual s’expressa sobre el cànnabis medicinal sense posseir cap argument científic”.
Des de la UPRC continuarem lluitant conjuntament amb totes aquelles persones i organitzacions que volen que el cànnabis per a usos terapèutics estigui regulat, per a aconseguir que el cànnabis sigui de fàcil accés, segur i barat per a tots aquells pacients que es beneficiarien del seu ús.
Des de la UPRC volem a agrair a tots els simpatitzants, esponsors i socis per contribuir amb el seu esforç, compromís, energia i recursos econòmics a fer que la UPRC estigui més prop d’aconseguir els seus objectius. Gràcies!.
Referències;
https://www.publico.es/politica/sanidad-maria-luisa-carcedo-cannabis-no-medicamento.html
https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/CannabidiolCriticalReview.pdf
https://www.nap.edu/login.php?record_id=24625 (“download as guest”)
Deixa un comentari