El grup de Recerca Entomològica de Girona, som un grup de persones, amants de la natura i més concretament dels insectes.
Professionalment ens dediquem a altres feines, (ensenyament, salut, banca …) però el temps lliure el dediquem a realitzar estudis entomològics, concretament estudis de faunística, de diferents indrets de les comarques gironines.
Els grups d’insectes que treballem actualment son principalment els Macroheteròcers (papallones nocturnes), els Coleòpters (escarabats) i els Ortòpters (saltamartins), però també hem realitzat treballs de Ropalòcers (papallones diürnes) i Odonats (espiadimonis).
La finalitat d’aquests treballs és elaborar llistats extensius d’aquests grups d’insectes en diferents localitats. La major part d’estudis faunístics només inclouen els diferents grups de vertebrats, sense tenir en conte per res els invertebrats o tractant-los de forma folklòrica.
Les dades que obtenim les treballem i publiquem en revistes científiques d’àmbit entomològic. Els últims treballs publicats per membres del grup són els següents:
- VIÑOLAS, MUÑOZ, BENTANACHS & ABÓS. 2014. Nuevos registros de coleópteros interesantes de Cataluña y Almería (Península Ibérica) (Coleoptera). ARQUIVOS ENTOMOLÓXICOS, 10: 25-38
- ABÓS, L., PIBERNAT, J. & PLANA, J. 2012. Observacions d’heteròcers fetes a Gombrèn (Ripollès). Butll. Soc. Cat. Lep., 103: 106-114.
- ABÓS, L., PIBERNAT, J. & PLANA, J. 2012. Observacions d’heteròcers fetes a Ogassa (Ripollès). Butll. Soc. Cat. Lep., 103: 115-124.
- PIBERNAT, J., PLANA, J. & ABÓS, L. 2010. Noves observacions de macroheteròcers fetes a Biert (Gironès) (Lepidòptera: Macroheterocera). Butll. Soc. Cat. Lep., 101: 101-108.
- PIBERNAT, J., PLANA, J. & ABÓS, L. 2010. Observacions de macroheteròcers al Pla de Salt, Gironès (Lepidoptera: Macroheterocera). Butll. Soc. Cat. Lep., 101: 109-114.
- PIBERNAT, J., PLANA, J. & ABÓS, L. 2009. Observacions de macroheteròcers fetes a Biert (Gironès). Butll. Soc. Cat. Lep., 100: 91-95.
Actualment disposem d’un parell de treballs més en premsa.
La publicació d’un treball d’aquests suposa el mostreig durant 4 o 5 anys, per tal d’elaborar un llistat representatiu del grup estudiat.
Paral•lelament, si l’estudi es realitza dins l’àmbit d’un espai protegit, es faciliten les dades obtingudes als responsables de l’espai protegit, anualment.
Els últims anys hem centrat aquests estudis en diferents espais protegits de l’Alt Empordà. Concretament en els espais del “Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà” i de “l’Espai Natural d’Interès Nacional de l’Albera”.
Les metodologies emprades per el mostreig són molt diferents:
- Mostreig directe
- Trampes de caiguda
- Trampes d’ interceptació
- Trampes nocturnes.
La realització d’aquests treballs ens suposa principalment una despesa enorme en temps, que és un dels bens més valuosos i escassos, ja que tots els membres del grup tenim les nostres obligacions laborals i familiars, i moltes vegades aquest temps l’has d’obtenir traient-lo d’hores de son, ….
A més també suposa una considerable despesa econòmica, desplaçaments, material per trampes, caixes entomològiques, bibliografia, ….
Paraules dels beneficiaris
En aquest sentit volem agrair molt profundament l’ajuda que ens presta aquest any la fundació “Alchimia Solidària”, ja que ens ha permès renovar principalment el material que utilitzem per al mostreig nocturn (grup electrogen, bateries, bombetes de vapor de mercuri, llums ultraviolades), entre altres coses.
Us anirem informant al llarg de l’any de les principals troballes entomològiques realitzades.
Moltes gràcies
Presentació del projecte a la sala polivalent d’Alchimia l’11 de febrer de 2015
Deixa un comentari